Wpływ wyposażenia gastronomii na efektywność pracy

Prawidłowe wyposażenie w branży gastronomicznej ma duży wpływ na efektywność pracy. Praca w  lokalach gastronomicznych jest niezwykle trudna i ciężka. Przede wszystkim wpływają na to trudne warunki pracy. Pośpiech w przygotowaniu posiłków oraz wysokie temperatury urządzeń, spowodowane gotowaniem i smażeniem na kuchniach gazowych, wpływają negatywnie na samych pracowników, jak i efekty pracy. Są to argumenty, które przemawiają za wprowadzeniem nowatorskich rozwiązań. Wpłynie to na lepszą oraz wydajną pracę całego zespołu. Ponadto urządzenia wysokiej klasy i sprzęt energooszczędny obniżą koszty utrzymania danego lokalu.

Patelnie gastronomiczne

W przypadku przygotowywania przez dany lokal gastronomiczny dużej ilości naleśników bądź kotletów mielonych, schabowych czy innych smażonych potraw jest wygodniejsze i szybsze na patelniach gastronomicznych gazowych bądź elektrycznych. Tego typu potrawy są na ogół przygotowywane wcześniej na zwykłych małych patelniach. W wyniku czego muszą być następnie odgrzewane. Duże urządzenia są wydajne oraz pozwalają na przygotowanie większej ilości dań. Pracownicy poświęcają o wiele mniej czasu na smażenie takich potraw. Głębokość takich urządzeń pozwala na przygotowanie w nich również gulaszu bądź nawet bigosu. Są to patelnie z regulacją temperatury. Dzięki zainstalowanej pokrywie można w nich przyrządzać smaczne potrawy, które wymagają smażenia oraz duszenia. Z kolei kilkustopniowe pozycje przechyłu misy z blokadą położenia służący do jej bezproblemowego opróżniania. Są wykonane ze stali nierdzewnej, co ułatwia utrzymanie ich w należytej czystości. Specjalne środki chemiczne ułatwiają ich czyszczenie.

Przeczytaj także: https://bizneswiki.pl/jakie-wyposazenie-gastronomii-sprawdza-sie-w-pracy/

Stół gastronomiczny ze zlewem

Dla ułatwienia pracy kucharzy warto zainwestować w profesjonalne wyposażenie ze stali nierdzewnej. Rozmiar kuchni przy wyborze wyposażenia odgrywa znaczącą rolę. Warto również uwzględnić wymagania sanepidu. Stół gastronomiczny ze zlewem z pewnością spełnia te wymogi. W zależności od potrzeb  Komora zlewu może być usytuowana po prawej bądź po lewej stronie. Dodatkowo istnieje możliwość zainstalowania szafki z drzwiami suwanymi lub szufladami. Pod zlewem zamontowana jest perforowana półka. Dzięki temu nie osiada woda na pozostawionych sprzętach. Rewelacyjną sprawą jest możliwość regulacji wysokości stołu względem potrzeb pracowników. Standardowo stół jest wykonywany z rantem tylnym. Listwa zabezpieczająca o wysokości około 4 centymetrów ogranicza przed zsuwaniem się resztek i odpadków z części roboczej w szczeliny przy ścianie kuchni.

Szukasz nowoczesnych pieców do gastronomii? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dostępną na gp-piece.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze taborety elektryczne na GastroProdukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here