Pieczarki

Można śmiało powiedzieć że pieczarkarnie chyba zawsze będą opcjami modnymi, bo spożycie tych konkretnych grzybów utrzymuje się na stałym i dość wysokim poziomie, a w niektórych krajach świata nawet rośnie, czyli nawet te małe i średnie ( http://www.macmusic.pl/ ) pieczarkarnie mogą się utrzymać na tym nie łatwym rynku, a tymi grzybami handlują nie tylko te spore markety spożywcze, ale i te osiedlowe sklepy warzywne. Produkty te sprzedaje się na wagę i w formie tych paczkowanych opcji, czyli nie jest to trudny handel i co równie istotne samo stworzenie pieczarkom warunków do wzrostu jest trudniejsze od handlu nimi, choć i w ich przypadku to kluczowe znaczenie ma rzecz jasna cena, która rośnie z roku na rok i w przeliczeniu na każdy kilogram tylko te większe pieczarkarnie mogą zaoferować ciekawe ceny. Może i w tym tkwi pewnego rodzaju minus dla mniejszych pieczarkarni, którym trudniej przychodzi wyprodukowanie każdego kilograma, ale w mniejszych jakość może być na tym o wiele wyższym poziomie.

Jakość.

Dość wielu z nas przyzwyczaiło się do tego że te większe pieczarkarnie wytwarzają pieczarki tak, by w skali miesiąca mieć jak najwięcej ton produktu. Mowa tu o tym, że w tych większych pieczarkarniach stan wizualny znacznej części towaru może być i tym średnim, a w mniejszych jakość może być na znacznie wyższym poziomie. Jednym słowem te mniejsze muszą jakoś konkurować z tymi większymi, a to rzecz jasna bywa trudne, jeśli chodzi o spore miasto. W sporym mieście dla wielu potencjalnych nabywców nie liczy się wygląd pieczarek, czy też to czy są one starymi. Cena jest parametrem najistotniejszym i dlatego też wielu z nas kupuje te najtańsze. Trafiają się też i między nami nieco inni nabywcy, czyli ludzie dla których kluczowe znaczenie ma stan pieczarek, a o te lepsze często łatwiej w małych sklepach osiedlowych, które mogą nabywać pieczarki w mniejszych lokalnych pieczarkarniach. Takie często uznaje się za te lepsze od sporych.

Kupowanie pieczarek od pieczarkarni.

Niektórzy właściciele małych pieczarkarni istnieją też na portalach społecznościowych, czyli na nich prowadzą własne blogi o uprawie pieczarek i uzasadniają też czym się różni ich podłoże do uprawy pieczarek od tego stosowanego w gigantycznych pieczarkarniach. Takie pieczarkarnie często też słyną z uprawy ekologicznej i w przeliczeniu na każdy kilogram pieczarek nie są tymi najtańszymi, choć zakupione u nich pieczarki zapewne są tymi najlepszymi jeśli chodzi o smak , rozmiary i wartości odżywcze, czyli w sensie jakościowym spełniają one wysokie standardy.

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here